Kaari Utrion hyvin varhaista tuotantoa. Sunnevassa yhdistyvät teokset Sunneva Jaarlintytär sekä Sunneva keisarin kaupungissa. Teokset on julkaistu 1969 ja 1970, ne ovat Utrion toinen ja kolmas teos, mutta Utrio on muokannut kahdesta kirjasta yhden vuonna 2012. Tosin omien sanojensa mukaan hän on säilyttänyt nuoren kirjailijan innon kertoa tarina, ja korjannut lähinnä kieltä.
Sunneva, kultahiuksinen neito joutuu mitä uskomattomimpiin seikkailuihin läpi Euroopan. Hän säilyy neitsyenä yllättävän pitkään ja selviää mitä ihmeellisimmistä tilanteista. Useaan kertaan Sunneva on vankina, mutta kuin ihmeen kautta häntä ei raiskata ja lopulta koittaa aina vapaus. Sunneva on sankaritar vailla vertaa. Välillä täytyi ihan hymyillä, kun Sunneva jälleen kerran pääsee kuin koira veräjästä.
Teoksessa on kaikki Utriolle tyypilliset piirteet. Vaikka juoni onkin vielä hieman ohkainen ja kevyt, on tämä ehdootomasti enemmän historiallinen romaani kuin romanttinen romaani. Vaikka ei sitä romantiikkaa ole täysin unohdettu. Tämän teoksen (tai teosten) jälkeen Utrion tuotanto muuttui pitkäksi aikaa romantiikaksi, vaikka historia onkin säilynyt mukana. Ehkä kritiikki tuohon aikaan sai nuoren kirjailijan vetätytymään hetkeksi kuoreensa, mutta onneksi hän on kirjoittanut mahtavat historiikit Vaskilinnun ja Tuulihaukan, Yksisarvisesta puhumattakaan. Sunneva oli ehdottomasti positiivinen yllätys!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti