tiistai 8. huhtikuuta 2014

Diana Gabaldon: Skottilainen vanki

Lordi John Grey tarina, missä mukana Jamie Frasier. Tarina toimii varmaan yksinäänkin, mutta sisältää niin paljon viitteitä muihin teoksiin, että kannattaa ainakin jollain tasolla olla selvillä taustoista.


Jamie viettää vankeutensa loppuaikaa Englannin järviseudulla, mistä hänet yllättäen haetaan Lontooseen. Lordi Johin ja Jamien välillä on tapahtunut jotain, mitä lukijalle ei tämän tarinan aikana kerrota. Voi olla, että tämä on kerrottu jossain muutta teoksessa, mutta en ainakaan itse muista missä ja mitä on tapahtunut. Lontoossa Jamien tehtävänä on kääntää eräs metsästysruno, missä on viittauksia jakobiitteihin. Jamie joutuu taiteilemaan kahden vaiheilla, onhan hänkin entinen jakobiitti. Runo johtaa Irlantiin, minne Jamie ja Lordi Grey matkustavat. He ovat kohteliaita toisilleen vaikka molemmat muistelevat tuota epämieluistaa välirikkoa. Tehtävä Irlannissa toimitetaan ja Jamie palaa maatilalle aviottoman poikansa luo. Myös Johnin ja Jamien välit normalisoituvat lopussa.

Toisaalta pidin, toisaalta en pitänyt teoksesta. Lordi John oli suloinen itsensä mutta Jamie ei ollut se Jamie mihin olen tottunut muissa teoksissa. Oliko syynä vankeus vai se, ettei Gabaldon saanut Jamieen samaa tulta kuin Clairen kanssa? Oliko kirjan kirjoittamiselle syynä vain saada nämä kaksi miestä samaan teokseen, vaikka mitään ei sitten kuitenkaan tapahtunut. Niin tai näin, ihan mukava lukukokemus :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...