tiistai 1. huhtikuuta 2014

David Eddings: Belgarionin taru

Luin nämä fantasia-kirjat jo yläaste/lukio-aikaan, mutta tuossa joulukuussa rupesin yllättäen miettimään tarinan hahmoja ja pohdin mitähän Garionille ja kumppaneille kuuluu? Pakkohan siitä oli ottaa selvää ja tarttua tähän yhteensä 12 kirjan pakettiin.


Belgarionin taru koostuu viidestä kirjasta: Kiven vartija, Ennustusten aika, Velhojen taistelu, Rivan kuningatar ja Kohtalon täyttymys. Muut osat ovat viiden kirjan paketti Mallorean taru sekä kaksi yksittäistä kirjaa Belgarath ja Polgara. Näistä lisää tuonnempana.

Kiven vartija
Tarina alkaa Faldorin maatiltalta. Nuori Garion asuu siellä Pol-tätinsä kanssa. Pol työskentelee keittiössä ja kaikki on hyvin. Garionin lapsuuden ja nuoruuden kerronta on itsekin hieman lapsellista, mutta upposi hyvin silloin nuorempana. Nyt aikuisena lukijana tekstiä harppoi suht nopeasti, ja toisaalta olihan tarina ennestään tuttu ja lopputuloksen tiesi jo aloittaessaan.
Garionin elämä järkkyy kun maatilalle saapuu vanha tarinankertoja, jota Pol-täti kutsuu Vanhaksi Sudeksi ja Garion Herra Sudeksi. Garion lähtee tätinsä ja Suden kanssa maatilalta ja heidän seuraansa liittyy suurikokoien soturi Barak sekä pikkumies Silkki. Tarina vie Garionin kumppaneineen kuninkaiden hoveihin ja nuorukaiselle selviää että joku on varastanut jotain tärkeää.

Ennustusten aika
Garionille selviää, että hänkin on velho isoisänsä Herra Suden eli Belgarathin ja Pol-tätinsä, velhotar Polgaran tavoin. Hänen todellinen nimensä onkin Belgarion ja hän on jotain aivan muuta kuin tavallinen keittiöpoika. Heidän etsintänsä Aldurin kiven ryöstäneen Zedarin perässä vie heidät monien maiden halki ja matkalla joukkoon liittyy uusia kumppaneita. Ritari Mandorallen, prinsessa Ce'Nedra sekä Relg ulgo, vain muutamia mainitakseni.

Velhojen taistelu
Belgarionin ja kumppaneiden matka jatkuu ja he löytävät Kiven sekä selvittävät kuinka Zedar onnistui varastaa se. Seuraa kirjan nimen mukaan velhojen taistelu Kivestä. Yllättävää tuskin on, että Belgarath voittaa taistelun ;)

Rivan kuningatar
Kivi palautetaan Rivaan Tuulten saarelle ja Garionille selviään kaikessa komeudessaan kuka hän todellakin on! Myös mukana kulkenut Ce'Nedra huomaa joutuneensa tavallisena maalaistollona pitämänsä pojan morsiameksi. Tosin eräänä yönä Garion, Belgarath ja Silkki livahtavat Rivasta ja aloittavat matknsa kohti Malloreaa että Garion voi taistella Torak-jumalan kanssa. Ce'Nedra ryhtyy kokoamaan armeijaa, joka harhauttaisi mallorealaiset niin että Garion pääsisi suorittamaan tehtävänsä.

Kohtalon täyttymys
Tarina päättyy, kunhan ollaan ensin sodittu vähän ja matkattu Malloreaan. Garion taistelee jumalan kanssa ja saapuu kotiinsa mennäkseen naimisiin Ce'Nedran kanssa ja ryhtyen hallitsemaan Tuulten saarta.

Kokonaisuus on hyvä ja toimiva. Paljon henkilöhahmoja jotka jäävät pinnallisiksi. Fantasia-taruun kuuluvia erikoisia paikkoja, kansoja, maita ja tapoja, taikuutta ja taistelua. Ehkä hieman köpelö ja ennalta arvattava, mutta tämä onkin enemmän nuorille lukijoille suunnattu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...