tiistai 8. huhtikuuta 2014

Jennifer Worth: Hakekaa kätilö!

Juttelin tutun kirjamyyjän kanssa jokunen aika sitten ja hän kertoi, ettei ollut tykännyt Hakekaa kätiö 2 teoksesta niin paljon kuin ensimmäisestä. Olin ihan ihmeissäni, että mikäs tämä juttu nyt on. Asia jäi vaivaamaan, ja sattumalta näin muutaman minuttin pätkän telkkarista saman nimisestä sarjasta. Googletin ja löysin teoksen. Sattumalta se oli juuri ilmestynyt pokkarina!

Teos kuvaa lontoolaisten kätilöiden työtä 1950-luvulla. Kotisynnytyksiä, nunnien elämää, ahtaita oloja työläisten keskuudessa sekä arkea. Kiehtovasti kerrottu, totuuteen pohjaava muistelo, mihin olisin kaivannut vielä hieman enemmän niitä synnytystarinoita. Toisaalta taas pelkät synnytykset olisivat käyneet tylsiksi ja ajankuvaus oli yhtä tärkeää, että lukija ymmärtää ajan ja paikan haasteet.

Erityisesti mieleeni jäi espanjalainen nainen lapsineen. Mitähän näille lapsille kuuluu nykyisin? Kuinka voi mahtavalla tavalla hoidettu keskonen? Entä sitten huorat, pakotetut ja vapaaehtoiset? Köyhäintalo kuulosti aivan järkyttävältä ja epäinhimilliseltä paikalta. Eipä ihme, että ihmiset välttelivät sitä viimeiseen asti.

Harmittaa, kun en ehtinyt seurata sarjaa telkkarista. Kuuleman mukaan hienosti toteutettu. Toisen teoksen lukeminen ei kiinnosta, sillä siinä on vielä vähemmän synnytystarinoita. Ehkäpä YLE jossain vaiheessa uusii tämän sarjan, niin pääsen katsomaan sen :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...