keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

David&Leigh Edding: Belgarath: Velhon tarina

David Eddings myöntää viimein, että hänen vaimollaan on ollut suuri osa aikaisemmissa fantasia-kirjoissa joten siksi tämän teoksen tekijöiksi on merkitty myös Leigh. Tämäkin tarina on luettu silloin lukiovuosina, ja nyt talvella rykäisin tämän noiden kahden sarjan jatkoksi, sillä tämä kuitenkin täydentää tarinan aukkoja.

Belgarath jatkaa, tai oikeastaan tapahtuu ennen Belgarionin ja Mallorean taruja. Tarina alkaa, kun Rivan kuningatar Ce'Nedra haluaa kuulla mitä ikivanhan velhon nuoruudessa on tapahtunut. Tuttuja hahmoja on siis lähinnä jumalat sekä opetuslapset. Toki viittauksia muihinkin tuttuihin on.

Belgarath kertoo oman näkemyksensä monista tutuista tapahtumista. Maailman särkyminen, Kiven haku Torakilta, hullut vuodet Poledran kuoleman jälkeen, Vo Mibren taistelu sekä paljon muuta. Itse asiassa on yllättävää kuinka 7000 vuoden tapahtumat on saatu yhteen teokseen. Välillä tosin hypittiin useita vuosisatoja tuosta noin vain ja ehkä itse olisin kaivannut juuri näitä opintojen kuvaamista hieman enemmän. Itselleni jäi arvoitukseksi kuinka velhot harjoittelevat Tahtoa ja Sanaa? Kuinka he tietävät mitä voi tehdä ja miten?

Paikoin ärsyttävää on Belgarathin ylimielinen asenne ja toteamukset "tämä on minun tarinani". Ja vaikka koko kirja on täynnä Belgarathia, hahmosta jää silti kapea-alainen kuva. Kerronta painottuu paljon varsinaisin tapahtumiin ja toisaalta, onhan tämä fantasiaa, joten syvällisyyden kanssa on muutenkin vähän niin ja näin ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...