lauantai 23. huhtikuuta 2016

Kaari Utrio: Pappilan neidot

Tämä on Utrion ihania "kepeitä", hauskoja ja romanttisia tarinoita. Lanasin kirjastosta äänikirjana. Olen kuunnellut tämän aikaisemminkin, mutta näihin hyviin teoksiin on mukava palata aina silloin tällöin.

Eletään 1830-lukua Somerolla. Pastori Löfberg pitää omanlaista tiukkaa kotikuria. Kaikki rahat hupenevat sanomalehtiin ja kirjoihin, ja kolme tytärtä tulisi naittaa edullisesti. Lisäksi pastorilla on liuta pienokaisia elätettävään, mutta rahasta on jatkuva puute.

Ei ole varaa tyttären kapioihin, mutta kirjoja on saatava vaikka perhe näkisi nälkää. Toteaa pastorin rouva miehelleen.

Erään tyttäristään pastori ajattelee antavansa velkojensa maksuna kauppiaalle, mutta tytär Hedvig kapinoi vastaan ja haluaa päättää itse suhlasestaan. Hedvig tekeekin perheystävälle tarjouksen, ja pääsee pois pappilasta.

Lovisa on rakastanut pikkutytöstä asti Antti Vilanderia, mutta torppari on liian alhainen pappilan neidolle. Lovisa pitää kuitenkin päänsä kun Antin vaimo kuolee ja pääsee rakkaansa rinnalle torppaan.

Vanhin tytär Sara kutsutaan Helsinkiin, mutta pääkaupungin elämä ja tyyli ei ole järkevän ja maanläheisen, ehkä hieman naivinkin Saran mieleen. Sara torjuu paronin kosinnan ja katuu myöhemmin, mutta onneksi paroni ei luovuta.

Suloinen, hauska ja romanttinen. Siinä adjektiivit joilla tätä teosta voisi kuvata. Historia on läsnä, kuten Utrion teoksissa kuuluukin olla. Pienet historialliset yksityiskohdat on ujutettu taitavasti mukaan tekstiin eivätkä hyppää lukijan (kuulijan) silmille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...