keskiviikko 11. syyskuuta 2013

Tracy Chevalier: Tyttö ja helmikorvakoru

Jos kirjan pohjalta on tehty elokuva, pyrin aina lukemaan kirjan ennen kuin katson elokuvan. Näin tein myös tämän teoksen suhteen. Elokuvan sain jokin aika sitten lainaan ja kirjan löysin kesällä pokkarialesta.

Kuva: Otava

Taas kerran kävi niin, että kirja oli parempi kuin elokuva. Hollantiin sijoittuva teos avasi 1600-luvun maailman hyvällä tavalla. Griet on nuori, 16-vuotias, tyttö kun hän joutuu piiaksi maalari Vermeerin perheeseen. Sopetuminen on hankalaa, sillä työtoverina työskentelevä piika on kateellinen, nuori emäntä epäilevä ja itse maalari hiljainen. Lopulta Griet päätyy istumaan isännän mallina ja niin syntyy kaunis taideteos.

Griet haaveilee isännästään, vaikkakin hieman epäsuoraksi. Lihakauppiaan poika kosiskelee, mutta Griet ei oikein tiedä kelle olisi uskollinen. Vaikka isännän ja piian välillä ei tapahdukaan mitään fyysistä, ilma on täynnä tunteita ja salattuja ajatuksia. Lisäksi taustalla hämmentää vanha emäntä sekä taidemesenaatti van Ruijven, joka himoitsee piikaa itselleen edes taideteoksen muodossa kun tyttö ei muutoin häneen suostu.

Itse teos oli nopealukuinen. Toisaalta niinhän hyvä kirja usein on :) Elokuva puolestaan oli hidastempoisempi ja parasta antia oli tummanpuhuva komistus Colin Firth. Grietin hahmoa esittävä Scarlett Johansson oli toisaalta hyvä, toisaalta omituinen roolissaan. Kirjan voisin joskus lukea uudetaan, mutta elokuvaa tuskin katson.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...