Kuva: Kirjasampo
Teos kuvaa Isabella de Grahamin elämän aina syntymästä todellisen rakkauden löytymiseen saakka. Kirja on romanttinen romaani, mutta samalla mukana on historiaa runsaasti. Ja varsinaiseen rakkaustarinaankin päästään vasta puolen välin jälkeen.
Eletään 1300-lukua ja Itämaana tunnettu Suomi on ristitulessa. Hallitsija vaihtuu moneen kertaan ja lopulta saksalainen ritarikunta yrittää ottaa haltuunsa vauraat turkismaat. Isabella kokee monet kauhut Turun linnan piirityksestä sakalaisen ritarin lähentelyihin. Tukena ja turvana on kuitenkin hidas hämäläinen, kasvinveli ja uskottu Niklas Tavast. Liiton edessä on useita vastoinkäymisiä ja väärinkäsityksiä sekä Isabellan avioliitto Niklasin kasvatti-isän kanssa.
Kirjan parasta antia rakkaustarinan lisäksi on historia. Koska Utrio on todella tarkka historiallisten tapahtumien kuvauksessa, lukija voikin luottaa siihen että kuvatut faktat (hallitsijat, paikat jne) pitävät paikkaansa. Kyseessä on kuitenkin fiktiivinen kertomus, joten kirjailija on käyttänyt myös omaa mielikuvitustaan kuvatessaan tapoja ja elämää keskiajalla. Tasapainoilu faktan ja fiktion välillä onkin taitolaji minkä Utrio kyllä taitaa. Lukijan mielenkiinto pysyy yllä ja puolivahingossa hän saa oppia historiasta.
Kirjan sankari Niklas on eräs suosikkihahmoistani Utrion tuotannossa. Ehkä siksi olenkin jaksanut lukea tämän niin monesti. Isabella puolestaan on vähän turhankin kärsivä sankaritar jolle sattuu ja tapahtuu vähän liiankin kanssa. Lisäksi hän on hahmona ailahtelevainen enkä oikein ole päässyt perille hänen todellisesta luonteestaan. Sivuhenkilösuosikkini ovat Pirkkamiesten lapinvouti Mikael Yölintu sekä Niklaksen sisar Anna Tavast. Heidän rakkautensa on kaunista!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti