keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Stephenie Meyer: Aamunkoi

Viimeinen osa Twilight-sarjassa, ja minusta näistä ehdottomasti paras. Tietenkin sarjan ensimmäinen, Houkutus, on myös erittäin hyvä ja koukuttava. Mutta tässä on vain sitä jotain, kaikki saadaan päätökseen, ei jää huonoja fiiliksiä oikeastaan mistään. Taidan ehkä olla vähän yli-romantikko kun tykkään tällaisista siirappisen imelistä loppuratkaisuista.

Tässä teoksessa Bella ja Edward saavat viimein toisensa, kaikilla mahdollisilla tavoilla. Kauniit häät, ihana häämatka ja vihdoinkin fyysinen yhteys. Mutta sitten tapahtuu jotain, mitä kukaan ei ollut osannut ajatella: Bella tulee raskaaksi!

Tässä vaiheessa siirrytään Jacobin näkökulmaan kerronnassa. Kuinka Jacob näkee Edwardin kärsivän, kuinka Jacob lähtee ihmissusien laumasta perustaen oman lauman suojellakseen Bellaa, kuinka Jacob on valmis tuhoamaan olion, joka satuttaa Bellaa. Ja sitten tapahtuu taas odottamattomin: Jacob leimautuu Bellan ja Edwardin tyttäreen.

Bella muutetaan vampyyriksi, ja on mielenkiintoista lukea hänen kokemuksistaan sekä erityisesti itsehillinnästä, mikä menee jopa niin pitkälle että Bella uskaltaa tavata isänsä. Ettei kaikki menisi kuitenkaan liian helpoksi, niin Alice saa näyn että Italian vanhat vampyyrit tulevat pian. He ovat kiinnostuneita onko Bella pitänyt lupauksensa ja lisäksi heitä kiinnostaisi tehdä myös erinäisiä "hankintoja". Kun eräs vamyypi kantelee heille Bellan ja Edwardin tyttärestä, he saavat loistavan syyn vierailulleen.

Cullenit haluavat välttää taistelun, mutta eivät ole kuitenkaan valmiita antamaan periksi. He pyytävät ystäviään todistajiksi paikalle. Kun italialaiset viimein saapuvat Bellan rinnalla seisoo useita vampyyrejä sekä tietenkin ihmissusilauma. Kuten arvata saattaa, kaikki päättyy hyvin ja Bellalla ja Edwardilla on ikuisuus aikaa olla yhdessä onnellisina.

Vaikka tämä on mielestäni sarjan paras kirja, ei tämäkään ole täydellinen. Loppupuolella Bellan oli vähän liiankin helppo olla ilman verta. Ikään kuin kirjailija olisi unohtanut, että hän on muuttanut Bellan vampyyriksi. Lisäksi en voinut olla miettimättä, eikö tätä teosta olisi voinut kuitenkin jakaa kahteen erilliseen kirjaan? Tapahtumia oli niin paljon, että osa mielenkiintoisista asioista jäi väkisinkin vaille riittävää huomiota. Olisi ollut mukavaa lukea enemmänkin muista vampyyriestä ja heidän taustoistaan. Lisäksi ihmissusi-suhteet olisi voinut selkeyttää etenkin loppupuolella. Miten Samin ja Jacobin välien käy? Onko alueella jatkossa kaksi laumaa?

Ainahan sitä lukee mielellään onnesta ja autuudesta, vaikka tajuaakin että omankin mielikuvituksenkin varaan voi jättää asioita. Tässä tapauksessa minua ehkä kiinnostaisi tietää hieman enemmän Bellan arjesta vampyyrinä. En pistäisi pahakseni, jos tarinaan tulisi jonain päivänä jatkoa, välttämätöntä se ei ole, mutta lukisin sen kyllä mielelläni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...