tiistai 12. toukokuuta 2015

J. K. Rowling: Harry Potter ja salaisuuksien kammio

Saimme juuri lapsen kanssa päätökseen tämän toisen Harry Potterin. Tuntuu hyvältä lukea näitä ääneen, vaikka tarina onkin minulle ennestään tuttu. Ehkä juuri se, kun tietää mitä tulee tapahtumaan, helpottaa ääneen lukemista.

Harryn toinen vuosi Tylypahkan noitien ja velhojen koulussa. Kaikki tuntuu menevän heti alusta asti pieleen, Harry ei ole kuullut ystävistään Ronista ja Hermionesta mitään koko kesän aikana. Sitten kun on viimein aika lähteä pikajunalla kouluun, Harry ja Ron eivät pääsekään laiturille 9 ja 3/4. He ottavat vastoin kaikkia sääntöjä "lainaan" Ronin isän lentävän auton ja pääsevät Tylupahkaan, jossa saavat hirveät haukut opettajilta sekä tietenkin Ronin vanhemmilta. Pikkuhiljaa Harrylle selviää, että kaiken takana on salaperäinen kotitonttu Dobby, joka ei suostu paljastamaan kenen perheen palveluksessa on, mutta vakuuttaa että hän yrittää vain suojella Harrya.

Ehkä pahinta Harryn kouluvuonna on uusi pimeyden voimien suojautumisen opettaja Gilderoy Lockhart, lipevä ja omahyväinen komistus. Lopulta Lockhartinkin ulkokuori repeytyy, kun olisi aika käydä tosi toimiin. Onneksi Ronin rikkinäinen taikasauva tekee temput ja Lockhart menettää muistinsa.

Tylypahkassa tapahtuu kuitenkin kummia, salaisuuksien kammio on avattu ja useat koulun oppilaat ovat kangistuneet. Huhutaan, että kammiossa asuu hirviö ja Harry kuulee kummallisia ääniä seinien sisästä. Ääniä, joita kukaan muu ei kuule. Lopulta Harry, Ron ja Hermionekin (kangistuneisuudesta huolimatta) onnistuvat selvittämään salaisuuksien kammion salaisuuden, taistelemaan sitä, ja samalla taas kerran myös lordi Voldemortia vastaan.

Jos ajattelen teosta puhtaasti teknisestä näkökulmasta, niin parannusta ensimmäiseen on tapahtunut huimasti. Kieli ja kerronta on selkiytynyt ja juonikin parantunut hieman. Todella jännittäviähän nämä teokset ovat, siitä ei pääse mihinkään. Tässäkin on ehkä omalla tavallaan tietynlaista lapsellisuutta ilmassa, etenkin kun tietää mitä tulevissa kirjoissa tulee tapahtumaan.

Saa nähdä, saako tämä lukija aloittaa seuraavan kirjan ääneenlukemisen lapselleen. Toivon kovasti, että saisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...