maanantai 4. toukokuuta 2015

Kristina Ohlsson: Paratiisiuhrit

Ollessani viime viikolla tekemässä vappuostoksia, huomasin että tämä Ohlssonin neljäs teos oli ilmestynyt pokkarina, joten se päätyi ostoskoriini. Olen tänä keväänä yrittänyt rajoittaa kirjojen heräteostamisia, mutta vanhoista tavoista ei pääse helposti eroon. Lisäksi tällä kertaa luin ostamani kirjan välittömästi, eikä se jäänyt kirjahyllyyni pölyttymään kuten heräteostoksilla on usien tapana.

Juoni oli jälleen hyvin tiivistunnelmainen. Käänteitä tapahtui jatkuvasti ja tiedonmurusia ripoteltiin vähän kerrallaan. Erikoista tässä oli, että tapahtumat tapahtuivat noin kahdessa vuorokaudessa. Tietenkin lopussa oli yhteenveto, kuten Ohlssonilla on tapana. Jos aikaisemmat rikokset on ratkottu noin viikossa, niin tämä vuorokaudessa tapahtunut ratkeminen on todellinen ihme. Toisaalta tutkijoille ei selvinnyt aivan kaikki tapahtumat, mutta onneksi ne selvitettiin lukijalle.

Tässä teoksessa mukaan tuli uusi hahmo, Eden Lundell. Mutta aikaisemmissa jutuissa mukana ollut Peder pudotettiin pois. Fredrika ja Alex olivat kuitenkin mukana, tosin minua hieman vaivasi, kun teoksessa ei kertaakaan mainittu Fredrikan toisen lapsen nimeä. Ensimmäisen nimi, Saga, tuli selville jo edellisessä teoksessa. Tosin nyt päähenkilöiden yksityiselämä oli muutenkin taka-alalla.

Tämän teoksen vahvat teemat olivat terrorismi, pommiuhkaukset, lentokoneen kaappaaminen sekä erittäin pienessä sivuosassa maahanmuuttajat. Tukholmasta New Yorkiin matkalla oleva kone kaapaataan. Terroristien vaatimuksissa on kaksi asiaa: yhdysvaltalaisen vankileirin lopettaminen sekä ruotsalaisen tettoriepäilyn karkoituspäätöksen mitätöinti. Kyseessä on kilpajuoksu aikaa vastaan, sillä koneen on määrä rähäjtää heti jos vaatimuksiin ei suostuta tai jos se yrittää laskeutua jonnekin muualle, kun kaappaajan ilmoittamaan paikkaan.

Yhdessä vaiheessa teosta lukiessani mieleeni nousi vahvasti tänä vuonna Alpeilla tapahtunut tuhoisa lento-onnettomuus. Mietin, että voiko olla olemassa jotain näin julmaa, mutta onnekseni kirjan tapahtumat eivät olleet yhteneväiset Alppien turman kanssa.

Lopulta selviää kuinka pienestä kaikki onkaan kiinni! Väärinkäsitykset, väärinymmärrykset sekä virheelliset tulkinnat ja olettamukset voivat pilata lyhyessä ajassa paljon. Kuinka vain yksi ihminen voi saada aikaan niin paljon pahaa, tuhota niin monen elämän?

Tässä kuussa pitäisi ilmestyä Ohlssonin seuraava teos. Tein siitä jo varauksen kirjastoon, sillä pyrin todellakin vähentämään heräteostoksia ja vältän myös täyttämästä kirjahyllyäni teoksilla, jotka luen vain kerran.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...