keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Kati Hiekkapelto: Suojattomat

Toinen Anna Fekete dekkari. Tämän lainasin kirjastosta, kun ajattelin etten kuitenkaan voi ihan kaikkia kirjoja ostaa itselleni, vaikka haluaisinkin. Dekkarit ovat periaatteessa aika kertakäyttöisiä, kun sellaisen on kerran lukenut ja murhaaja on selvinnyt, niin miksi niitä lukisi uudestaan? Joitain poikkeuksiakin toki on.

Tämä oli aika perusdekkari. Tosin alussa vähän ihmettelin, että miksi lukijalle annettiin valmis ratkaisu jo ensimmäisissä luvuissa. No, juttu ei sitten ollutkaan niin yksinkertainen ja juoni mutkistui loppua kohden. Tarina alkoi vanhan miehen kuolemasta, pian tutkintaan tuli myös vanhan naisen katoaminen. Vanhukset asuivat samassa talossa, ja lisäksi vielä yksi naapuri, huumediileri Make, löytyi kuolleena. Toisena juonena kulki pakistanilaisen Sammyn tarina, hylätty oleskelulupa, kuolemanpelko kotimaassa ja huumeet. Sammy löytyi Maken luota ratsian yhteydessä, ja myöhemmin Sammy väitti tappaneensa vanhan miehen ja Maken.

Anna tutki kaikkia tapauksia ristiin ja yhdessä kollegoidensa kanssa. Töissä Annalla menee hyvin, mutta vapaa-aika on yksinäistä, vaikka hän tapaakin juttuja ratkoessaan unkarilaisen Gabriellan, joka on au pairina suomalaisessa perheessä. Jokin Gabissa vaivaa Annaa, mutta mikä, se ei tunnu oikein selviävän. Oliko tarkoitus johtaa lukijaa harhaan vai vaivasiko Annaa Gabin ytimeen osuvat analyysit hänestä itsestään? Annan kollega Esko on murtumispisteessä, hän on saanut ison jutun KRP:ltä, mikä liittyy lähes kaikkiin tutkittavana olevin rikoksiin. Eskollakaan ei mene hyvin siviilissä, pumpusta ottaa, olut maistuu ja nortti palaa. Lisäksi mies potee jonkinlaista kaukokaipuuta, mutta minne, sitä hän ei tiedä itsekään.

Kerronta on paikoin kevyttä, vuoropuhelut johdattavat tarinaa, mutta mukana on myös paljon analyyttista pohdintaa. Luonto, sää ja yhteiskunnan ilmiöt puskevat esiin, mutteivät häiritsevästi, mutta normidekkaria enemmän joka tapauksessa. Kieli on kaunista, muttei liian runollista.

Luulen, ettei tämä ollut viimeinen Anna Feketen tapaus. Kirjailija jätti sopivan jatkomahdollisuuden Annan raskauden muodossa. Itse toivoisin, ettei Anna tekisi aborttia, vaan etsisi käsiinsä yhdenyön jutun, mistä raskaus sai alkunsa. Kyllä dekkarissa voisi romantiikkaakin olla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...