sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Diana Gabaldon: Matkantekijä

Oma suosikkini tässä kirjasarjassa. Tässä riittää jälleen tapahtumia ja juonenkäänteitä. Ehkä kirjan paras kohtaus on kuitenkin Clairen paluu 1700-luvulle. Olen lukenut tämän ensimmäisen kerran 8.-9.5.2006, jolloin kirjoitin tästä: Huh, aikamoista vauhtia olen painellut tätä sarjaa menemään. Pakko oli lukea loppuun, että pääsen seuraavan osan kimppuun. Mieletöntä kerrontaa, en voi muuta sanoa! Niin mukaansatempaavaa että heikottaa. Juonessa ei ollut muita aukkoja, paitsi Jamien merisairaus. Kummasti se loppua kohden katosi. Tämä oli todellakin nimensä mukaisesti matkantekijä.

Tämä teos on kolmas Matkantekijä-sarjassa, ja koko sarja on saanut nimensä tämän mukaan. En tiedä miksi, mutta luulen että osasyynä on eräänlainen uusi alku. Kuten sanottu, Claire palaa takaisin Jamien luo ja he saavat uuden mahdollisuuden.


Teos alkaa Jamien kerronnalla. Ensimmäiset pari sataa sivua on vuorokerrontaa nykyajasta ja 1700-luvulta. Claire, Roger ja Brianna yrittävät selvittää mitä Jamielle tapahtui Cullodenin jälkeen. Toisaalla kerrotaan Jamien näkökulmasta hänen vaiheitaan. Merkittävänä hahmona mukaan astuu Lordi John Grey. Hänet tavattiin jo Muukalaisessa pikaisesti, mutta nyt hän on Ardsmuirin vankilan johtajana ja vähitellen hän ja Jamie ystävystyvät. Jamien vankeusaikana jälkeen Grey järjestää Jamien erään tuttavansa tilalle, siellä Jamie joutuu vastentahtoaan viemään neitsyyden talon tyttäreltä. Tästä yöstä jää muistoksi poika, Willie.

Kun Roger ja Bree (Brianna) löytävät todisteen siitä, että Jamie on elossa omassa ajassaan, Clairen täytyy tehdä ratkaisunsa. Hän päättää lähteä kivikehälle kautta takaisin Jamien luo. He kohtaavat Edinburghissa ja monien tapahtumien jälkeen palaavat Lallybrochiin. Siellä Clairelle selviää, että Jamie on mennyt naimisiin Laoghairen kanssa. Hänetkin tavattiin jo Muukalaisessa. Hän halusi Jamien, ja oli vastuussa siitä, että Claire joutui noitakäräjille. Kun Clairelle selviää toinen liitto, hän lähtee takaisin kivikehälle. Nuori Ian, Jennyn ja Ianin poika, hakee hänet kuitenkin takaisin, sillä Jamie on kuolemaisillaan. Claire parantaa Jamien ja he ryhtyvät suunnittelemaan tulevaisuuttaan.

Kun Jamie, Claire ja nuori Ian ovat hakemassa hylkeiden aarretta, Ian napataan. Jamie ja Claire lähtevät Pariisiin ja sieltä laivalla Länsi-Intiaan, jonne Ian on oletettavasti viety. Jamien merisairaden parantaa pieni kiinalainen akupunktiolla. Laivalla tapahtuu paljon. Ennen lähtöä Fergus on tuonut morsiamensa, Laoghairen tyttären Marsalin mukanaan.

Länsi-Intiasta he joutuvat lähtemään Jamaicalle, sillä näyttäisi siltä että Ian löytyisi rouva Abernathyn luota. Jamaicalla Jamie ja Claire kohtaavat John Greyn, joka tarjoaa heille apuaan. Myös Ian löytyy, mutta ennen sitä rouva Abernathy paljastuu Geillis Duncaniksi. Geillis kuolee, Ian pelastuu ja koko porukka joutuu kovaan myrskyyn. He päätyvät Georgian siirtokuntaan ja jälleen tulevaisuus on avoinna heidän edessään.

Koko sarjan voisi jälleen päättää tähän, kaikki on hyvin. Mutta toisaalta avoimia kysymyksiä on jäljellä. Monet asiat linkittyvät yhteen ja tapahtumia on todella paljon. Tässä osassa historialliset tapahtumat eivät ole niin vahvasti läsnä kuin edellisessä (tai tulevissa) osassa. Kerronta keskittyy Jamien ja Clairen suhteeseen, mikä on lukijan kannalta ihanaa. Henkilöhahmoja on paljon, mutta koska suuriosa on ollut mukana jo kahdessa edellisessä teoksessa, ne eivät mene sekaisin. Tapahtumia riittää ja ennen kaikkea juonenkäänteitä.

Matka jatkuu Uudessa maailmassa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...