maanantai 21. elokuuta 2017

Jessie Burton: Nukkekaappi

Olisikohan tämä ollut Elisa kirjan juhannuskalenterissa tarjouksessa, tai aikaisemmin keväällä. No, niin tai näin, kuuntelin tämän vasta nyt elokuussa. Lukija oli Vuokko Hovatta, ja hänen ääntään oli kyllä ilo kuunnella. Olen iloinen, että äänikirjoja lukevat "hyvä-ääniset" ihmiset, vaikka olen kyllä muutaman kerran törmännyt selkäpiitäkarmivaan lukijaankin.


1600-luvun loppu Amsterdamissa, nuori Nella saapuu vastavihittynä vaimona aviomiehensä kotiin, yksin. Nellaa vastassa on Johannes-puolison sisar, mustaihoinen miespalvelija ja nenänsä joka paikkaan tynöntävä piika. Aviomiestä ei näy missään.

Nella, ristimäniemeltään Petronella on valmistautunut avioliiton velvollisuuksiin, mutta aviomies on oudon etäinen. Viemättä nuorikkonsa neitsyyttä mies tuo kotiin valtavan nukkekaapin ja kehoittaa vaimoaan hankkimaan siitä ajankulua. 18-vuotias Nella ajattelee olevansa liian vanha leikkimään leluilla, mutta kun ensimmäiset miniatyyri-esineet saapuvat, Nellan sydän on mennyttä. Nukkekaappi kertoo tarinaansa hieman liiankin totuudenmukaisesti ja Nella ryhtyy selvittämään kuka on miniatyristi, joka lähettää pyytämättä täydennystä taloon.

Varhaisessa vaiheessa kuulijalle valkenee ettei Johannes ole aivan tavallinen aviomies, tuohon aikaan hänenlaisiaan kutsuttiin sodomiiteiksi. Johannes on ottanut entisen ystävänsä sokerin myytväksi, mutta ei saa kauppoja tehtyä vaan jää pariskunnalle rysänpäältä kiinni pelehtiessään toisen miehen kanssa. Nellan käsiin jää talokunnan salaisuudet, huolet ja murheet sekä sokerin myynti. Kuinka nuori vaimo suoriutuu?

Nukkekaappi kätkee sisäänsä monta salaisuutta joista jokainen kuitenkin löytää tiensä päivänvaloon. Teoksessa on paljon surua ja murhetta, mutta myös iloa ja onnea. Ei aivan sellainen teos mitä odotin, mutta omalla tavallaan hyvä. En ehkä ole paras lukija arvostelemaan tätä, mutta onneksi tämä ovat lukeneet muun muassa myös Katja, Ulla, Annika sekä Riitta. Siinä missä itse olin hieman oman mukavuusalueeni ulkopuolella, toiset ovat onnistuneet löytämään teoksesta paljon enemmän.

* ~ * ~ *
Tämä oli blogini 300:s teos!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...