tiistai 3. tammikuuta 2017

Seija Vilén: Mangopuun alla

Ennen joulua kirjastossa vieraillessani poikkesin äänikirjahyllyllä. Tässä teoksessa viehätti pirteä kansi, joten ajattelin testata. Ei ehkä ihan minun juttuni, vaikka ei tämä huonokaan ollut. Jäin miettimään tämän kuunnteltuani, että olisinkohan lukenut teosta itse, vaikka välillä olisin kaivannutkin kirjaa ja tekstiä eteeni hahmottaakseni tarinan kulun paremmin.


Teos on kuvaus nuoresta naisesta, jonka sydän halajaa jotain mikä löytyy Krishna-uskovaisten luota. Nainen liittyy liikkeeseen, kauppaa kirjoja, vierailee Intiassa ja menee lopulta Krishna-papin kanssa naimisiin ja saa lapsia. Välillä muistellaan lapsuutta ja nuoruutta, välillä kipuillaan uskonnon vaatimuksia, kunnes lopulta tulee seinä vastaan ja vaihtoehtoja on jäljellä enää yksi: uusi elämä.

Itselleni Krishna on vieras, joten en osaa arvioida onko kuvaus liikkeestä miten totuudenmukainen. Minulle tuli voimakkaasti lestadiolaisuus mieleen, niin paljon erilaisia sääntöjä ja määräyksiä tuntui olevan. Lisäksi olin kuvitellut tämän uskonnon paljon iloisemmaksi ja joogaavammaksi, mutta nähtävästi olen erehtynyt samalla tavalla kun tarinan nuori tyttö.

Olen edelleen kahden vaihella tykkäsinkö teoksesta vai en. En olisi tätä ehkä itselleni ostanut tai fyysiseen kirjaan tarttunut. Siinä mielessä kirjaston äänikirjahylly onkin loistava, että pystyn testaamaan erilaisia teoksia sitoutumatta niihin. Mutta ehkä mieleni kuitenkin kääntyy kaiken pohdinnan jälkeen siihen, että olen iloinen että tutustuin tähän kirjaan. Hyvä kirja herättää ajatuksia, vielä pitkään sen jälkeen kun kannet on laitettu kiinni. Tämänkin kuuntelun lopetin noin vuorokausi sitten ja tapahtumat ovat pyörineet siitä asti mielessäni, enkä oikein osaa edes sanoiksi pukea kaikkia ajatuksia ja tunteitani. Ehkä tämä täytyy jokaisen kokea itse.

Muissa kirjablogiessa tämä on saanut hyvät kommentit ja itsekin oivalsin paljon enemmän niitä luettuani. Tässä muutamia: Kirjamielellä, Kirsin kirjanurkka, Kirjapeto ja Koko lailla kirjallisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...