torstai 5. tammikuuta 2017

Arthur Conan Doyle: Baskervillen koira

Elisa kirja tarjoaa tämän kuuluisan klassikon ilmaisena äänikirjana, joten nappasin itselleni ja kuuntelin. Jossain vaiheessa kuuntelua tunnistin tarinan, ja muistelen että olen tämän joskus vuosia sitten lukenut tai kuunnellut. Lukijana tässä on Aku Laitinen, mutta suomentajasta tai käännösvuodesta ei ole tietoa. Tämä olisi ollut mukava tietää, sillä käännös oli aivan ihastuttava. Toki alkuperäinen tekstikin on vanha, vuosina 1901-1902 kirjoitettu. Jostain syytä vanhahtava kieli on lähellä sydäntäni.


Sherlock Holmes saa ystävänsä tohtori Watsonin kanssa vieraan, joka kertoo vanhan suvun kammottavan tragedian. Nummilla sijaitsevan sukutalon asukkaita on vuosia vainonnut kamala olento jota kuvataan koirasta. Nyt on odotettavissa, että tämä olento on tappanut sukutalon viimeisimmän asukkaan. Uusi perijä on saapumassa Lontooseen, ja tohtori Mortimer pyytääkin kuuluisan salapoliisin apua. Siksi mielenkiintoinen on tapaus että Holmes tarttuu siihen.

Tohtori Watson lähetetään nummelle uuden perijän seurana Holmesin itsensä jäädessä Lontooseen suorittamaan muita tutkimuksia. Nummilla tapahtuu outoja, ja lopulta Sherlock itsekin saapuu sinne todistamaan kammottavan koiran kohtaamista. Koira saadaan nitistettyä, syyllinen nimetään ja suku on jälleen turvassa.

Minua yllätti, että teoksen loppuratkaisu kerrottiin kun äänikirjaa oli vielä noin kaksi tuntia jäljellä. Mutta varsinaisen kertomuksen jälkeen olikin vielä kaksi lyhyttä Sherlock-tapausta. Nämä olivat mukavat bonukset, vaikka jälkimmäisen loppuratkaisu olikin aika yllättävä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...