perjantai 13. tammikuuta 2017

Mia Vänskä: Saattaja

Joskus näköjään kannattaa tarttua tuntemattomaan! Tämä Mia Vänskän teos oli todella positiivinen yllätys. En ole mikään kauhu-fani, mutta tämä toimi todella, todella hyvin. Ehkä tämä oli ennemmin fantasiaa kuin kauhua. Tosin en ole paras mahdollinen arvioimaan tätä kauhukirjallisuuden genressä, sillä laji on minulle vieras. Nappasin tämän kirjaston äänikirjahyllystä. Lukijana on Leena Pöysti, jonka ääni sopii hyvin tarinaan. Luulen, että tämä toimi minulle paremmin äänikirjana, kun jos olisin itse lukenut teoksen.


En löytänyt äänikirjan kantta, joten laitan kirjan kannen, se on samanlainen äänikirjan kanssa.

Lilja on omituisessa parisuhteessa Joken eli Joukon kanssa. Selviää, että mies pettää häntä, joten Lilja päättää lähteä. Hän muuttaa takaisin lapsuuden kotikaupunkiinsa ja vanhaan kotitaloonsa. Pian alkaa tapahtua kummia, kellarin varasohuoneen lattialle ilmestyy tyhjästä vesilätäkkö, valot syttyvät itsestään, tavarat liikkuvat. Aluksi Lilja laittaa tapahtumat stressin syyksi, mutta sitten hän kohtaa vanhan naisen joka kertoo Liljalle hänen tehtävänsä.

Lilja on saattaja, hänen on saatettava välitilaan joutuneet kuolleet oikealle puolelle jokea ilman että Se saa heidät. Se on musta pahuus, joka vaanii veden alla valmiina nappaamaan ikuiseen kadotukseen. Lilja on perinyt saattajan roolin äidiltään, taito kulkee suvussa. Vaikka Lilja ei haluaisikaan tätä tehtävää, hänellä ei ole vaihtoehtoja.

Jouduin kuuntelemaan äänikirjan lopun kahteen kertaan. Ensimmäisellä kerralla luolan tapahtumat menivät hieman ohi, kun puuhailin samalla jotain muuta. Mutta toisella kerralla nautiskelin tarinasta kunnolla, ja etenkin viimeiset lauseet olivat hienoja.

Olen iloinen, että tutustuin tähän. Joskus on tosiaan hyvä luopua ennakkoluuloistaan ja tarttua uusiin asioihin. Luulen, että tartun kirjailijan muihinkin teoksiin jos ne sopivasti osuvat kohdalle. Erityisesti esikoiskirjaksi tämä oli todella hyvä ja jää varmasti mieleen.

Myös muissa blogeissa tämä on otettu positiivisesti vastaan. Muun muassa marjis, Satu, Morre, Villis, Susa, Annika ja Ahmu ovat tutustuneet tähän. Saattaja on ilmestynyt vuonna 2011.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...