perjantai 27. tammikuuta 2017

Jane Austen: Neito vanhassa linnassa

Ihana klassinen rakkaustarina 1800-luvun Englannista! Jane Austen osaa kirjoittaa, ja tässä teoksestaa hän osaa jopa nauraa romantiikan kliseille. Lainasin tämän kirjastosta äänikirjana, lukijana on Erja Manto.


Catherine Morland pääsee perheystäviensä kanssa Bathin kylpyläkaupunkiin. Matka on 17-vuotiaan Catherinen unelmien täyttymys, siitäkin huolimatta ettei Bathissa ole ketään tuttavaa. Onneksi Catherine pääsee tanssimaan Henry Tilneyn kanssa pian saavuttuaan, ja muutaman päivän päästä hän tutustuu Isabella Thorpeen, joka ihastuu Catherinen veljeen Jamesiin. Samalla Isabellan veli John liehakoi tarinan sankaritarta.

Tarinassa on tietenkin asiaankuuluvia väärinkäsityksiä, suuria tunteita ja pettymyksiä. Catherine ihastuu Henryyn ja yrittää vältellä Johnia. Onneksi Henryn sisar kutsuu Catherinen heidän kotiinsa Northanger Abbeyn kartanoon, joten sankaritar saa jatkaa ihanaa elämää lähellä rakastettuaan. Myös sisarusten isä kenraali Tilney suhtautuu suopeasti papintyttäreen. Tosin kenraali-isää on huiputettu kun tälle on uskoteltu Catherinen olevan upporikas. Kun totuus valkenee, kenraali heittää Catherinen ulos muitta mutkitta. Onneksi tarinalla on onnellinen loppu, ja rakastavaiset saavat toisensa.

Tarina on hurmaava ja maalaa lukijan (kuulijan) eteen Bathin kaupungin juomahalleineen ja huvituksineen. Kuvaus Northanger Abbeysta on ihastuttava. Sekä tietenkin tarinankerronta on suloista kun kirjailija johdattaa juonta kohti onnellista loppua.

Tämän on lukeut muun muassa Kirjaneito, Ellen sekä Elina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...