perjantai 8. syyskuuta 2017

Robert Galbraith: Silkkiäistoukka

J. K. Rowlingin toinen dekkari minkä hän kirjoittanut salanimellä. Kuunneltuani ensimmäisen teoksen Käen kutsu minun oli pakko hommata myös toinen ja kolmas teos. Ostin nämä molemmat Elisa kirjan äänikirjoina, kun kirjastossa näitä ei ollut saatavana lainkaan. Lukijana on ensimmäisestä tuttu Eero Saarinen, jonka ääni sopii tarinaan hyvin.


Tällä kertaa sukelletaan kirjojen maailmaan, missä niin kirjailijat kuin kustantajat elävät omanlaistaan elämää. Kuinka pitkälle kukin on valmis menemään saadakseen teoksensa bestseller -listan kärkeen?

Kirjailija Owen Quine katoaa ja hänen vaimonsa saapuu Cormoran Striken toimistoon pyytämään apua. Strikellä pyyhkii hyvin, sillä Lulan juttu (kts. Käen kutsu) on tuonut hänelle paljon asiakkaita. Rouva Quine tuntuu tietävän missä hänen miehensä on, mutta uskoo Striken miehisen arvovallan ajavan jäniksen ulos kolostaan ja takaisin kotiin. Näin ei kuitenkaan käy, sillä Owen Quinea ei löydykään mistään.

Strike pääsee tutustumaan Lontoon kirjamaailmaan ja sen raadollisuuteen. Vanhoja ja uusia kaunoja, kilpailua ja kyräilyä. Strike käyttää hyväkseen suhteita siellä sun täällä ja onnistuu lopulta saamaan selville totuuden Owen Quinesta. Sihteeri Robin avustaa Strikea ja toivoo samalla, että pääsisi urallaan eteenpäin.

Jo ensimmäinen Cormoran Strike dekkari osoitti, että Rowling hallitsee myös muunkin kirjoittamisen kuin Harry Potter -fantasian. Tämä toinen osa vain vahvisti tätä asiaa. Mielestäni tämä oli hivenen tiiviimpi ja nopeatempoisempi (tai sitten minulle sopii tämmöinen hivenen verkkainen tyyli kun on kyse äänikirjasta). Toisaalta pois oli pudonnut lähes kokonaan Cormoranin ja Robinin välinen kipinä, joka oli vahvasti läsnä ensimmäisessä teoksessa. Aivan kuin Rowling olisi halunnut ottaa etäisyyttä asiaan ja pysyä visisti dekkarin genressä. Minä ikuisena romantikkona taas kaipasin tätä puolta ja toivon, että kolmannessa teoksessa päästään taas eteenpäin tämän asian tiimoilta.

Tämän teoksen aikana tutustutaan laajemmin Striken lähipiiriin, osin pakosta sillä Strike pyytää apua ystäviltään. Myös Robinin henkilökohtaisessa elämässä tapahtuu: hääpäivä on päätetty, mutta häät lykkääntyvät. Myös edellisen teoksin tapahtumiiin viitataan silloin tällöin, mutta teoksen loppuratkaisua ei paljasteta onneksi.

Robin on mainio hahmo, hieman sellainen "Mary Sue" tyyppinen, kaunis ja täydellinen mutta rehellinen ja aito. Robin hallitsee niin toimiston pyörittämisen kuin autolla ajamisen, hän on kiltti ja lempeä, Cormoranin täysi vastakohta ja he täydentävät toisiaan hienosti. Lukija odottaa kieli pitkällä mihin heidän suhteensa tulee kehittymään.

Tämän on lukeneet muun muassa Kirsi, Kirjakaapin kummitus, Kirjaneito sekä Aletheia.

Seuraavana kuuntelussa on tietenkin Pahan polku eli tähän mennessä viimeisin Cormoran Strike -dekkari. Neljännestä on kyllä huhuja...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...