tiistai 4. huhtikuuta 2017

Jo Nesbo: Aave

En voinut vastustaa kiusausta, vaan ostin tämän teoksen Elisa kirjan äänikirjana vielä kun kuuntelin Panssarisydäntä. Myönnän, että ajatuksissa oli tätä hankkiessa Jano eli juuri äsken ilmestynyt, uusi Harry Hole -tarina. Halusin saada kuvaa kokonaisemmaksi ja ehyemmäksi, sillä aikomuksenani on tutustua myös tähän uutuuteen. Ensimmäinen Harry Hole -kokemukseni oli Poliisi ja nyt kun olen tutustunut tarinaan useamman teoksen ajan, ymmärrän minkä virheen olen tehnyt! Toisaalta taas Poliisin tapahtumat (onnellinen loppu, avioliitto Harryn ja Rakelin välillä yms) ehkä kannustivat minua tutustumaan paremmin tähän norjalaispoliisiin.

Elisa kirja tarjosi näitä aikaisempia Harry Holeja hyvään hintaan, joten panostus äänikirjaan ei ollut iso. Lukijana oli aikaisemmista tarinoista tuttu Jukka Pitkänen, ja kuten todettu jo muutamaan otteeseen, hänen äänensä sopii tarinaan hyvin.


Tämä tuntui aikaisempia teoksia henkilökohtaisemmalta päähenkilö Harry Holelle. Tarina alkaa, kun kuolemaa tekevä narkkari ja diileri Gusto ryhtyy kertomaan tarinaansa isälleen. Guston kertomukseen liittyy Oleg-niminen nuorukainen, joka sattuu olemaan Harryn rakkaan Rakelin poika. Olegin kohtalo onkin osittain Harryn syytä, sillä hän on hylännyt äidin ja pojan.

Harry kuitenkin palaa takaisin Osloon, sillä Oleg on todettu syylliseksi Guston murhaan. Harryn tarkoituksena on todistaa pojan syyttömyys, vaikka hän ei olekaan varma siitä. Mukana on vahvasti huumekauppa ja erityisesti "viulu", uusi huume joka on vallannut Oslon markkinat. Samaan aikaan kulisseissa politikoidaan, kadut puhdistetaan muista huumeista ja vain viulu ja salaperäinen Dubai jäävät jäljelle.

Tarina polveilee vuoroin Guston kertomana, vuoroin Harryn taistellessa totuutta selville. Kaikki selviää tietenkin, vaikka mukana on monta mutkaa ja käännettä. Ihmettelen vain, että miten Harry voikin selvitä jokaisesta pahasta paikasta hengissä? Aikamoinen kissa, kun on niin monta elämää!

Tarina sinällään jää kyllä kutkuttavaan kohtaan, sillä lukijalle ei paljasteta selviääkö Harry vai ei. Mutta Polisin lukeneena tiedän tietenkin, että tarina jatkuu. Aaveita tarinassa on useampi, mutta keskeisimpänä ovat huumekauppias Dubai sekä Harryn hotellissa oleskeleva Gato, jota jossain vaiheessa epäilin jopa Harryn mielikuvituksen tuotteeksi, sen verran äänettömästi vanhus liikkui.

En voi todeta muuta, kuin nämä tarinat ovat todella imaisseet minut mukaani. Ymmärrän nyt todella hyvin niitä, jotka ovat jo vuosia vouhottaneet Harry Holesta. Minkäin olen paikannut nyt tämän aukon sivistyksestäni, ja uskon että liityn näihin hehkuttajiin (ellen ole jo liittynyt!), sillä yöpöydällä odottaa Jano, minkä aion aivan varmasti lukea seuraavaksi.

Aave on luettu muun muassa näissä blogeissa: Rakkaudesta kirjoihin, Hemulin kirjahylly, Sivu sivulta, Iltaluvut, Tarukirja, Les! Lue! sekä Lukuneuvos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...