maanantai 24. huhtikuuta 2017

L. M. Montgomery: Annan nuoruusvuodet

Dekkareiden jälkeen hieman erilaista kirjallisuutta. Olen ladannut tämän nuortenkirjan Elisan kirjan äänikirjana jo aikoja sitten, mutta kuuntelu on jäänyt. Elisa kirja tarjoaa tämän ilmaiseksi, mikä onkin mukavaa. Lukijana on Eija Peltonen, ja hänen äänensä on sopiva tällaiseen vanhaan tarinaan. Teos löytyy kyllä omastakin kirjahyllystäni (äitini vanha) ja olen pyöritellyt kirjaa monesti käsissäni lapsena. Tämä on ehdottomasti eräs nuortenkirjallisuuden klassikkoja.


11-vuotias Anna Shirley on orpo tyttö, joka päätyy Prinssi Edwardin saarelle Marilla ja Matthew Cuthbertin kasvatettavaksi. Cuthbertit tosin olisivat halunneet nuoren pojan avuksi peltotöihin, mutta Annaan tutustuttuaan he päättävät kuitenkin pitää tytön Vihervaarassa.

Anna on iloinen ja vilkas nuori jolle sattuu ja tapahtuu. Anna haaveilee ja kuvittelee jatkuvasti ja se aiheuttaa hänelle paljon hankaluuksia. Annan luonne valloittaa niin kirjan henkilöt kuin kuulijankin, hänestä ei voi olla pitämättä. Leiskuvan punainen tukka aiheuttaa Annalle harmia monta kertaa ja aiheuttaa jopa pitkän vihanpidon hänen ja erään pojan välille.

Kirjassa seurataan Annan elämää aina koulun loppuun saakka, jolloin Anna on noin 16-17 vuotias. Teoksen alkupuoli oli parempi kuin loppu, missä oli hieman kiirehtimisen makua. Selvitin, että kirjalija oli suunnitellut teoksen ensin yksiosaiseksi, mutta kustantajan pyynnöstä kirjoitti kokonaisen tyttöromaanisarjan, joka on ihastuttanut lukijoita vuosikymmenien ajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...