lauantai 14. toukokuuta 2016

Lars Kepler: Vainooja

Hitaasti kuunneltu Elisa Kirjan äänikirjana. Lukija ei ollut ehkä paras mahdollinen, ja osaltaan vaikutti siihen miten suhtauduin tiettyihin kirjan henkilöhahmoihin. Huomasin, että loppua kohden halusin pitkittää kuuntelua ja pidinkin reilun parin viikon tauon ennen kuin tänään kuuntelin tämän viimein loppuun.


Joona Linnan oletetaan kuolleen, hänen työhuoneeseen on muuttanut Margot työkaverinsa kanssa. Kaikki eivät kuitenkaan usko Joonan kuolleen ja Saga Bauer jatkaakin omia tutkimuksiaan todistaakseen että Jurek Walter on todellakin kuollut. Saga löytää pahoin mädäntyneen ruumiin ja saa todisteet Jurekin kuolemasta. Hän lähtee viemään uutista Nattavaaraan Joonalle ja tämän tyttärelle Lumille. Lumi muuttaa samantien Pariisiin opiskelemaan ja Joona palaa Tukholmaan. Hänen yllättävä "ylösnousemuksensa" saa poliisitalolla vipinää aikaan. Tosin hän ei saa takaisin poliisinvaltuuksiaan automaattisesti.

Margot Silvermann on saanut tutkittavakseen kummallisen videon. Selviää, että omituinen stalkkeri kuvaa naisia, julkaisee videot ja surmaa naiset. Kun murhia on useampi, rikospaikoilta löytyy toisille naisille kuuluneita esineitä. Margot on ymmällään ja saa apua Erik Maria Barkilta (tuttu Hypnotisoija -teoksesta). Erik yhdistää ensimmäisen murhan monta vuotta sitten tapahtuneeseen murhaan ja syylliseen, joka tuomittiin vankilaan pitkälti Erikin psykiatrisen selvityksen perusteella. Nyt Erik epäilee, että syyllisen puheet alibista ja likaisesta saarnaajasta täytyy selvittää uudelleen.

Kun Joona palaa Tukholmaan, hän saa suurta apua Erikiltä. Tämä hoitaa ja majoittaa pahoin loukkaantuneen ex-poliisin. Erik on myös ryhtynyt ottamaan pianotunteja ja rakastuu soitonopettajaansa.

Yllättäen näyttää siltä, että Erik olisikin syyllinen stalkkaukseen. Hän joutuu pakenemaan poliisia samalla kun Joona yrittää selviittää oikean murhaajan henkilöllisyyden. Se selviääkin ja lyö lukijan/kuulijan ällikältä! Ihminen, joka ei todellakaan olisi tullut ensimmäisenä mieleen. Karmivaa.

Seuraa piinaava loppuratkaisu, missä Erik on suljettuna häkkiin, soitonopettaja hapuilee pimeässä pakoon ja stalkkeri on valmis tappamaan kaikki. Kaikki kuitenkin selviää, mutta pahiten kärsii Joona joka joutuu oikeuden eteen ja saa tuomion.

Odotan mielenkiinnolla vieläkö ilmestyy uusi Joona Linna -dekkari vai siirtyykö kirjailijapariskunta muiden teemojen pariin. Luulen, että "joudun" kuuntelemaan tämän teoksen vielä jossain vaiheessa uudellen. Tämä oli kuitenkin sen verran hyvä ja pitkät tauot kuuntelussa veivät hieman nautintoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...