keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Jennifer Worth: Hakekaa kätilö! 2 - Kaupungin varjoissa

Luin ensimmäisen osan Hakekaa kätilö! reilut kaksi vuotta sitten. Muistelen, että pidin ja en pitänyt teoksesta. Siinä oli jotain luentomaista ja opettajamaista. Kuitenkin synnytyskertomukset olivat mielenkiintoisia.

Tämän toisen osan olen ostanut lähes vuosi sitten pokkarialesta, ja teos oliki viime kesän lukulistallani. Se on kuitenkin jäänyt kirjahyllyyn pölyttymään, ja otin sen käsiini vasta nyt kun löysin kirjastosta sarjan kolmannen osan. Ajattelin, että nämä täytyy kuitenkin lukea järjestyksessä.

Tässä toisessa osassa ei ollut oikeastaan yhtään varsinaista synnytyskertomusta. Teos jakautuu kolmeen osaan: ensimmäisessä käsitellään köyhäintaloja, toisessa sisar Monica Joania ja viimeisessä vanhaa sotilasta. Jokainen osa oli mielenkiintoinen.

Köyhäintaloista kertova alotus oli karu ja karmaiseva. Vaikka kolmella kohtalolla, jotka kirjassa kerrottiin oli onnellinen loppu, niin pelkkä ajatuskin tuollaisesta laitoksesta on hirveä. Frankin ja Peggyn tarina oli omalla tavallaan suloinen, mutta myös paheksuttava. Janea säälin sydämestäni, ja olin onnellinen kun hänkin löysi oman onnensa.

Sisar Monica Joanista kertovassa osuudessa paneuduttiin lähinnä oikeudenkäyntiin ja siihen että sisar on kleptomani. Mutta myös hulluutta sivuttiin.

Viimeinen osa, jossa kerrottiin vanhan sotilaan Joseph Collettin tarina oli sydäntäsärkevä. Sota ja sen julmuudet tuotiin iholle, mutta kauheuksilla ei mässäilty, ne vain todettiin asiallisesti. Vanhan sotilaan kohtalo ja kuolema tekivät minut erittäin surulliseksi. Jäin pohtimaan meidän suomalaisten nykypäiväistä vanhustenhoitoa.

Yritän tarttua sarjan päätösosaan mahdollisimman pian, sillä lukulista pullistelee muitakin teoksia. Toivottavasti kesästä tulee pitkä ja lämmin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...