sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Stieg Larsson: Tyttö joka leikki tulella

Toinen osa Millenium-trilogiaan, ja yksi suosikkikirjoistani. Löytyy omasta kirjahyllystä. Teos jatkaa hieman epäsuorasti ensimmäistä osaa, mutta tässä hypätään aivan uuteen ulottuvuuteen.

Tarina alkaa Lisbethin reissulta ulkomailla. Rahat hän sai edellisen teoksen lopussa ja on nyt upporikas. Mikael puolestaan ryhtyy yhteistyöhön toimittaja Dag Svenssonin ja tämän avovaimon Mia Bergman kanssa. Mia on tehnyt ihmiskauppaa käsittelevän väitöskirjan ja Dag tutkii tarkemmin aihetta ja haluaa Milleniumin julkaisevan asiasta kirjan.

Lisbeth ostaa uuden asunnon Tukholmasta, sisustaa sitä, hengailee ystävänsä Mimmin kanssa ja ottaa yhteyttä entiseen holhoojaansa Holger Palmgreniin. Välit Mikaeliin hän on katkaissut kokonaan, vaikka mies yrittääkin ottaa häneen yhteyttä.

Yllättäen Mikaelin ystävät Dag ja Mia murhataan, ja syyttävä sormi osoittaa yllättäen Lisbethiin. Löytyy vielä kolmas ruumis, Lisbethin holhooja Nils Bjurman ja soppa on valmis. Lisbeth leimataan psykopaatiksi himomurhaajaksi, ja vain muutama ihminen on varma Lisbethin syyttömyydestä.

Mikael ryhtyy selvittelemään Lisbethin syyttömyyttä. Hän on varma, että Dagin kuolema liittyy jotenkin kirjaan mikä hänen oli tarkoitus julkaista. Yllättäen esiin putkahtaa nimi Zala. Selviää, että Zala on lyhenne Zalatsenkosta, ja lopulta paljastuu että mies on Lisbethin isä.

Lisbeth seuraa ajojahtiaan kiinnostuneena ja ottaa lopulta yhteyttä myös Mikaeliin. Mutta siinä vaiheessa, kun Lisbethin ystävätär Mimmi kidnapataan ja nyrkkeilijä Paolo Roberto pelastaa tytön Lisbeth päättää että nyt saa riittää. Hän ryhtyy selvittämään "vaalean jättiläisen" eli Ronald Niedermannin taustoja, sillä Lisbeth tietää että jäljet johtavat Zalan luo. Lisbeth haluaa tehdä tilit selviksi isänsä kanssa.

Zala on mielenkiintoinen tapaus. Hän on entinen Neuvostoliiton vakooja, joka on loikannut Ruotsiin 1970-luvulla. Zala on Säpön salaisuus, ja valikoitu joukko poliiseja suojelee miestä joka vuotaa heille tietoja idästä. Kun Zala toistuvasti pahoinpitelee Lisbethin äitiä, pikkutytön mitta tulee täyteen ja hän yrittää surmata miehen polttopullolla. Isku epäonnistuu, Lisbeth päätyy psykiatriselle, eikä kukaan usko kun hän yrittää kertoa isästään. Näin paljastuu syy, miksi Lisbeth ei luota virkavaltaan.

Teos päättyy Göteborgin lähelle, kun Lisbeth löytää isänsä ja Nidermannin ja yrittää tappaa molemmat. Zala ampuu tytärtään ja Ronald hautaa hänet elävältä. Lisbeth pääsee kuitenkin kaivautumaan ylös, ja palaa talolle viimeistelemään aikeensa. Mutta hänen voimansa hiipuvat. Mikael löytää kuitenkin ajoissa perille ja soittaa hätäkeskukseen.

Tarina jää niin kesken kun olla ja voi. Tämän teoksen jälkeen on aivan pakko tarttua trilogian viimeiseen osaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...