torstai 26. toukokuuta 2016

Jennifer Worth: Hakekaa kätilö! 3 - Jäähyväiset nunnille

Luin tämän kolmannen osan nopeammin kuin olin osannut kuvitella. Joskus näin käy kun on oikea fiilis ja mahdollisuus keskittyä. Lisäksi kun teos on riittävän mielenkiintoinen, sitä ei malta laskea käsistään.

Tämän teoksen bongasin siis kirjastosta jo useita kuukausia sitten. Halusin kuitenkin lukea ensin sarjan toisen osan, sillä en tiennyt kuinka kronologisia tämä teokset ovat. No, eivät kovin, kuten huomasin. Aikaisempiin teoksiin kyllä viitattiin, mutta ei niin että juonta olisi paljastettu.

Nämä kolme teosta olivat keskenään hyvin erilaisia. Ensimmäinen teoksista oli opettavainen ja luennoiva, vaikka sisälsikin paljon synnytyskertomuksia. Toisessa teoksessa ei ollut ollenkaan synnytyksestä vaan se kertoi kolme erillistä kertomusta kirjailijan Nonnatus Housen ajoilta. Tämä kolmas teos palasi taas synnytyskertomusten pariin, mutta valoitti myös historiaa ja elämää 1950-luvun East Endistä. Ei tosin niin raskaasti kuin sarjan ensimmäisessä osassa. Joten kirjailija on kehittynyt ja onnistuu tässä osassa pitämään lukijan mielenkiinnon yllä.

Kirja on täynnä surullisia ja riipaisevia kertomuksia. Pahaa ei tee yksityiskohtaiset kuvaukset synnytyksistä vaan elämän julmuus ja armottomuus. Erityisesti Hildan ja Billin ratkaisu tuntuu nykypäivänä käsittämättömältä. Myös asiat, joihin ihmiset eivät ole itse voineet vaikuttaa, kuten tuberkuloosi tuntuu epäreilulta. Puistattavaa oli lukea laivanaisesta, jonka vastuulla on parinkymmenen miehen pitäminen tyytyväisenä. Joukossa myös naisen oma isä!!

Onneksi teoksessa on kuitenkin valopilkkujakin, kuten Chummyn häät ja sisar Monica Joanin tempaukset. Silti tämä ei ole mikään kevyt ja humoristinen teos. Olen onnellinen ja tyytyväinen nykyaikaiseen lääketieteeseen, vaikka en olekaan asiaa aikaisemmin sen ihmeemmin ajatellut.

Onneksi pääsen jatkamaan näiden hahmojen parissa, sillä YLE esittää Hakekaa kätilö! -tv-sarjan uusia jaksoja. Tämä onkin niitä harvoja sarjoja joita jaksan seurata nykyisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...