maanantai 28. maaliskuuta 2016

Philip Pullman: Kultainen kompassi

Kun olimme saaneet kaikki Harry Potterit luettua lapsen kanssa, pohdimme että mitä uutta voisimme lukea itasaduksi. Muistin hyllyssäni olevan "Universumin Tomu" -trilogian, jota en ole koskaan lukenut itse. Ajattelin, että tämä voisi ehkä sopia iltalukemiseksi, ja niin tartuimme ensimmäiseen kirjaan.

Lyra asuu tiedemiesten keskellä Oxfordissa. Hän seikkailee yhdessä muiden lasten kanssa ja tutkii maailmaa. Välillä Lyraa käy tervehtimässä Asriel-setä. Sitten yllättäen lapsia alkaa kadota, ja kun Lyran ystävä Roger joutuu Kahmaisijoiden (Uhraamislautakunnan) käsiin, Lyra päättää toimia ja lähteä etsimään Rogeria. Rouva Coulter ehtii kuitenkin Oxfordiin, lumoaa Lyran ja lupaa viedä hänet Pohjoiseen.

Lyra karkaa Rouva Coulterilta, päätyy gyptien luo ja matkaa heidän kanssaan Pohjoiseen vapauttamaan kaikkia siepattuja lapsia. Apuna Lyralla on mystinen aletiometri, jota hän oppii tulkitsemaan. Tarinassa kaikilla ihmisillä on daimoit, eläimen hahmossa olevat "sielut". Ihminen ja hänen daimoninsa eivät voi olla kaukana toisistaan tuntematta fyysistä kipua. Lasten daimonit muuttavat muotoaan, mutta murrosiässä daimoni valitsee yhden hahmon.

Pohjoisessa Lyra tutustuu Iorek Byrnisoniin, panssarikarhuun, joka on ajettu pois karhujen asuttamasta Svalbardista. Iorek lähtee Lyran mukaan vapauttamaan lapsia. Selviää, että Kahmaisijat suorittavat "leikkauksia" lapsille eli erottavat lapset ja heidän daimoninsa. Kaiken takana on Tomu, jota aikuiset tuntuvat pelkäävän.

Tarina päättyy jännittävästi, kun Lyra lähtee toiseen maailmaan. Joten jatkamme tarinan lukemista lapsen kanssa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...