perjantai 10. maaliskuuta 2017

Virpi Hämeen-Anttila: Yön sydän on jäätä

Ystäväni suositteli minulle tätä teosta. Olin aluksi epäileväinen, mutta luotan ystävääni ja lisäksi kirjaston äänikirjana panos ei ollut kova, joten päätin testata ja ihastuin. Jostain syystä minulla on ollut Virpi Hämeen-Anttilasta hyvin epämääräinen kuva kirjailijana, mutta tämä teos muutti sitä hyvin paljon ja erittäin positiiviseen suuntaan. Lisäksi Helsinki miljöönä sekä 1920-luku olivat suurta plussaa, eikä päähenkilössä Karl Axel Björkissä ollut mitään valittamista. Lukijana tässä äänikirjassa oli Kari Ketonen, ja täytyy sanoa että hän osasi herättää tarinan hienosti eloon!


Eletään vuotta 1921, Karl Axel Björk tai pelkkä Kalle, työskentelee sisäasiainministeriössä päivisin, iltaisin, öisin ja varhaisina aamuntunteina hän avustaa poliisia. Björkin vanha lapsuudenystävä Martti on edennyt hyvin poliisin urallaan ja päästää Björkin mukaan tutkimuksiin. Kun Vesilinnasta löytyy ruumis, Björk on ensimmäisten joukossa tutkimassa asiaa. Vaikka johtolangat viittaavat selkeästi erääseen henkilöön, Björk ei ole vakuuttunut tämän syyllisyydestä. Juttu on kuin onkin monimutkaisempi, mutta Björk onnistuu selvittämään sen, vaikka hän oma henkensä on välillä vaarassa.

Pidin erityisesti teoksen kielestä, se väritti lukijalle (kuulijalle) hienosti ajankuvaa. Myös kuvaukset ajanmukaisista vaatteista ja tavoista lisäsivät ajan uskottavuutta. Olen eräänlainen historia-fani, joten minuun uppoaa tämmöinen pikkutarkka ja täsmällinen kuvailu, mikä on upotettu tekstin joukkoon vähän kuin vahingossa.

Olin siis enemmän kuin positiivisesti yllättynyt, ainoa pettymys on ettei äänikirjoja ole saatavilla enempää vaan seuraavan osan "joutuu" lukemaan aivan itse. Luulen kuitenkin, ettei se tuota pettymystä.

Tämä on luettu muun muassa näissä blogeissa: Kirjan pauloissa, Kirsin kirjanurkka, Kaisa Reetta T, Kirjavuori sekä Kirjainten virrassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...