tiistai 6. lokakuuta 2015

J. K. Rowling: Harry Potter ja Liekehtivä pikari

Pidimme kesän ajan taukoa Pottereiden lukemisessa. Tämä oli tietoinen päätös, sillä itse kirjat lukeneena tiedän mitä tuleman pitää. Ensimmäiset kolme teosta ovat ehkä lapsellisempia, mutta tästä Liekehtivästä pikarista alkaa kaikki se kamala kuoleminen. Mutta nopeasti tämän kuitenkin luimme ääneen, sen verran jännitystä oli mukana ettei hommaa voinut jättää kesken pitkäksi aikaa.

Harryn neljäs vuosi Tylypahkassa alkaa. Kesän lopulla hän pääsee Weasleyn perheen mukana huispauksen maailmanmestaruuskisoihin, joissa kuolonsyöjät mellastavat ja joku loihtii pimeän piirron taivaalle Harryn taikasauvalla. Koulussakin on tulossa aivan poikkeuksellinen vuosi, sillä Tylypahkaan on kutsuttu kahden muun Eurooppalaisen koulun: Drumstrangin ja Beauxbatonsin oppilaita osallistumaan kolmivelhoturnajaisiin. Levottomien aikojen vuoksi Dumbledoere on pyytänyt vanhan aurorin, Villisilmä Vauhkomielen opettamaan suojautumista pimeyden voimilta.

Yllättäen Harry joutuu kolmivelhoturnajaisiin neljänneksi ottelijaksi. Kuka on pannut Harryn nimen pikariin ja miksi? Ensimmäisessä koetuksessa kilpailijoiden on taisteltava lohikäärmeitä vastaan, toisessa Dobby-kotitonttu auttaa Harrya selviämään tunnin veden alla ja kolmas koetus on labyrintti, minkä keskellä odottaa palkintopokali.

Pahaksi onneksi pokali onkin porttiavain ja sinkoaa Harryn ja Tylypahkan toisen ottelijan Cedricin vanhalle hautausmaalle. Siellä Harry todistaa, kuinka pimeyden lordi Voldemort saa takaisin ruumiinsa ja voimansa. Lisäksi Harry joutuu näkemään Cedricin kuoleman, ja paluun haamuna Voldemortin taikasauvasta. Tapahtuma on todella rankka Harrylle. Kovin moni ei kuitenkaan usko Harryn kertomaa, mutta onneksi Dumbledore on Harryn puolella, samoin kun hänen läheisimmät ystävänsä sekä Sirius.

Tässä teoksessa on tapahtumia aivan valtavasti. Mutta on kirjaan tullut paksuuttakin lähes tuplat edellisiin verrattuna. Uusia hahmoja tulee runsaasti, mutta onneksi kaikki vanhat tututkin pyörivät vielä mukana. Elokuvaversioon juonta oli riisuttu todella rankalla kädellä, mikä harmitti valtavasti. Toivonkin, että lapset ja nuoret lukisivat nämä teokset ennen elokuvien katsomista.

Olen luvannut lapselle, että tänään aloitamme seuraavan teoksen ääneenlukemisen. Tiedän, että siellä on muutamia todella vaikeita kohtia, ja luulen että nenäliinapakettia tullaan tarvitsemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...