maanantai 12. toukokuuta 2014

Jim Thompson: Kylmä kuolema

Kirjastosta bongattu äänikirja. Yleensä kuuntelen dekkareita, joten päätin ottaa tämmöisen testiin. Ensinnäkin, tässä olisi pitänyt olla K-18 varoitus niin väkivallan kuin seksinkin (tai väkivaltaisen seksin) osalta. Periaatteessa kumpikaan ei minua haittaa, eli en voi pahoin kuullessani/lukiessani tarkkoja kuvauksia ko. asioista, mutta tässä kerronta oli todella tarkkaa.

Mielenkiintoista on se, että kirjailija on amerikkalainen ja teos on kirjoitettu englanniksi. Suomennos on todella hyvin onnistunut. Vaikea arvioida kuinka paljon suomalaisen sielunmaiseman kuvaamisesta laitetaan Thompsonin piikkiin ja kuinka paljon hyvän kääntäjän eduksi.

Dekkarin päähenkilönä on ylikomissaario Kari Vaara. Hänellä on työnalla kaksi juttua: raa'asti surmattu nainen sekä Suomen jatkosodan aikainen yhteys natsisaksaan. Naisen murhan kohdalla arvasin loppuratkaisun jo aika pian, eikä tuo toinenkaan rikos mitenkään jymy-yllättävä ollut. Matkalla tapahtui muutamia pikkurikoksia ja aika vauhdikasta meno oli loppuun saakka. Mukana hääräili myös Vaaran amerikkalainen puoliso Kate ison raskausvatsansa kanssa sekä tämän sisko ja veli plus joukko työkevereita yms.

Vaikka kerronta ja juoni olikin ihan hyvää, etenkin kuunneltuna, niin teoksessa oli muutama juttu mitkä särähtivät suomalaiskuuntelijan korvaan. Ensinnäkin, Henlsingissä oli jatkuvasti miinus kaksikymmentä astetta pakkasta ja lunta tupruutti isoiksi kinoksiksi. En ole sääalan ammattilainen, mutta minun mielestäni kovalla pakkasella on kirkas sää ja lumituiskussa lämpötila on lähellä nollaa. Voin toki olla väärässäkin. Toiseksi, Kelan äitiyspakkauksen vaihatminen rahaksi ei ole noin neljää sataa euroa vaan noin 130-140€. Tämä moka on pieni, mutta harmitti, sillä se antaa väärää infoa. Luulisi, että kirjailija (etenkin ulkomaalainen) selvittää faktat kunnolla. Tämän tiedon valossa ryhdyin epäilemään myös kaikkea mitä teoksessa oli Suomen historiasta. Osan tietenkin tunnistin tutuksi ja oikeaksi, joukossa oli tietenkin myös fiktio-historiaa, mutta jäi vaivaamaan olikohan kaikki "oikea" historia varmasti oikein.

Voi olla, etten tutustu enempää tämän kirjailijan tuotantoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...